Reportage

Therese Norén med en tibetansk klangskål. Foto: Magnus Bruhn

Bildreportage: En oas där balans och avkoppling är ledorden

I ett stillsamt villaområde i Läckeby finns alternativa behandlingsmetoder för den som har ont eller behöver andrum från vår hektiska samtid. Therese Norén är massageterapeut med inriktning idrott. Sedan sex år tillbaka driver hon”Prisma kropp och själ”som inriktar sig på alternativa behandlingsmetoder med ursprung ur ett holistiskt perspektiv.


I ett rött Attefallshus bakom en röd villa doftar det av eteriska oljor. Invändigt pryds det av tapeter fyllda av rosa rosor och österländsk mysticism tillsammans med en staty av Siddharta Gautama vakandes över rummet. I Attefallshuset rymmer en massagebänk, kristaller, klangskålar, en gonggong, en andulationsmadrass, en gryta med uppvärmda stenar och en fotvårdsstol. I trädgården häckar ett flertal höns och en brun hund leker med en tennisboll. Therese Norén är snabb med att poängtera att hennes behandlingar inte är ett substitut för sjukvården utan ska ses som ett komplement till legitimt beprövade metoder.


— Alla problem är som sagt inte fysiska utan kan jag hjälpa någon av mina klienter att bearbeta en depression eller ångest genom mina behandlingar är det ett stort plus, säger Therese Norén.


Therese Norén och hennes bolag är samarbetspartner med Kalmars elitlag i friidrott – Kalmar SK och menar att bortsett från dem är hennes kundkrets oftast mellan 25 och 55 år. Hon förklarar att deras besvär varierar i hög grad men bottnar oftast i stress, ångest eller annan psykisk ohälsa.


— Jag tror det är viktigt att vi pratar om att det finns alternativa lösningar och metoder till läkning. Min tro är starkt förankrad i att läkning börjar inifrån och inte tvärtom. Allt kan inte fixas med ett piller. Klangmassage är exempelvis effektivt mot stress, säger Therese Norén.


Klangmassage ska vara en avslappnande metod där skålarna vibrerar i olika frekvensband för att leta sig in i kroppens olika vävnader förklarar Therese. Hypnoterapi och regressionsterapi är andra alternativa metoder Therese jobbar med, men hon åberopar vikten av att bara få landa i nuet.


— Vi har så många förväntningar på oss från olika håll i tillvaron. Ibland kan det vara skönt för mina kunder att bara få komma hit och vara i stunden utan krav och måsten, säger Therese Norén.

Foto: Magnus Bruhn